„Co nam dają owce?” – Interaktywna prelekcja pasterska z degustacją serów

Prelekcja na temat tradycyjnego kulturowego wypasu owiec w Karpatach – jego znaczenia dla zachowania dziedzictwa kulturowego i  bioróżnorodności  oraz degustacja tradycyjnych serów regionalnych. 

Czas trwania ok. 30 minut.  

Cena 5 zł/os. dla grup min. 20 osób.  

Prowadzimy również prelekcje dla grup poniżej 20 osób – Koszt zajęć wynosi 100 zł.


Celem zajęć jest jest zapoznanie uczestników z tematyką gospodarki pasterskiej, wpływu owiec na zachowanie bioróżnorodności oraz przedstawienie codziennego życia pasterzy na hali. O mleku, serach, mięsie i wełnie – czyli interaktywna rozmowa z o tym:  

 Po co owcom dzwonki? Dlaczego pasterz gra na fujarce? 

Jak się robi sery? Jak powstają kłębki wełny? 


logo zagroda edukacyjnaCentrum Pasterskie realizuje ofertę edukacyjną w ramach Ogólnopolskiej Sieci Zagród Edukacyjnych. Zajęcia mają charakter interaktywnej ścieżki edukacyjnej – w skład Centrum Pasterskiego wchodzą: tradycyjny drewniany szałas – bacówka, gdzie wyrabiamy sery, gazdówka z żywymi zwierzętami oraz wystawa pasterska z ekspozycją obróbki wełny. Zajęcia są prowadzone przez gospodarzy w zadaszonej sali wystawienniczej.  

Szczegółowy plan zajęć:

„Witamy w Karpatach” – przywitanie grupy – prezentacja okolicy – wskazanie głównych punktów topograficznych związanych z lokalnym pasterstwem – Ochodzita, Tyniok, Barania Góra oraz kilka słów o historycznych Szańcach z widokiem na pogranicze polsko-słowacko-czeskie.

„Bacówka” – prezentacja tradycyjnego drewnianego szałasu, informacje na temat sposobu wyrabiania serów oraz pracy wykonywanej przez bacę i juhasów.

„Karpackie zwierzęta pasterskie” – owce, koza, krowy – bezpośredni kontakt z żywymi zwierzętami – omówienie ich roli w gospodarstwie górskim.

„Wystawa pasterska” – interaktywna rozmowa z wykorzystaniem narzędzi pasterskich codziennego użytku – oraz wiele innych ciekawostek na temat życia na hali.

„Obróbka wełny” – wspólnie próbujemy gręplowania, przędzenia i zwijania – czyli krótka lekcja o tym jak powstają kłębki wełny.


         Zajęcia są prowadzone w formie ścieżki edukacyjnej, przywitanie grupy ma miejsce na zewnątrz obiektu, skąd rozpościerają się widoki na otaczające hale i góry, grupa wchodzi do bacówki i zapoznaje się z tradycyjnym budownictwem drewnianym oraz sposobem funkcjonowania koliby pasterskiej.

     Następnie grupa jest  oprowadzana po gazdówce, gdzie uczestnicy mogą zobaczyć, dotknąć i nakarmić zwierzęta gospodarskie, a później zwiedzanie wystawy pasterskiej oraz prelekcja w formie interaktywnej rozmowy, podczas której prezentowane są m.in: drewniane narzędzia do wyrobu serów – gelaty, puciery, czerpaki, ferule, formy na sery oraz inne sprzęty wykorzystywane na bacówce i gazdówce; dzwonki pasterskie, fujarki i palice (kije pasterskie); wełna we wszystkich fazach przeróbki – runo owcze, czesanka, przędzanarzędzia starodawne i nowoczesne do obróbki wełny – gręple, kołowrotki, wrzeciona, motowidła, zwijaki, ramy i krosna tkackie.

      W obiekcie są również wystawione tablice informacyjne, pasterska wystawa fotograficzna oraz albumy, które pozwalają na szersze poznanie omawianych tematów.  


Dla uczestników przygotowana jest degustacja tradycyjnych produktów regionalnych – serów z bacówki: oscypki, korbacze, gołki, serki gazdowskie.

Degustacja tradycyjnych serów regionalnych

Prelekcje odbywają się po wcześniejszej rezerwacji terminu – prosimy o kontakt:

Maria Kohut – tel. 694 844 840, e-mail: kolyba@op.pl


Prelekcja - Co nam dają owce

Strona wykorzystuje pliki Cookies (ciasteczka) do celów statystycznych - Korzystając ze strony akceptujesz politikę plików Cookies. Dowiedz się więcej o Cookies.
Akceptuję ciasteczka
x