Udój zdjęcie1

Udój owiec w koszorach

Udój owiec w koszorze na hali odbywa się dwa razy dziennie w godzinach rannych (4.00-6.30) oraz popołudniowych (16.00–18.30). Owce doi ręcznie 6 osób, dodatkowo potrzebny jest też naganiacz – czyli juhas, ...

Czytaj więcej ›
SONY DSC

Gazdowska zimarka – wykoty jagniąt

  Zimowy okres to jedna z najpiękniejszych pór roku na karpackich gazdówkach. Co prawda owce nie pasą się na halach, ale tuż po Świętach Bożego Narodzenia rozpoczynają się ...

Czytaj więcej ›
Fot. Jacek Kohut

Program Owca Plus w Beskidzie Śląskim i Żywieckim

      Jest przykładem praktycznej realizacji czynnej ochrony cennych przyrodniczo hal i polan górskich poprzez powstrzymywanie sukcesji lasu w oparciu o gospodarkę pasterską. Program wspiera ponadto kultywowanie tożsamości kulturowej zwią ...

Czytaj więcej ›
Na sceniem

Jarmark Pasterski – sierpień

Pod koniec sierpnia co roku zjeżdżają się do Koniakowa ludzie Karpat – pasterze oraz miłośnicy pasterstwa, twórcy ludowi, rękodzielnicy, działacze regionalni oraz producenci tradycyjnych oryginalnych  karpackich ...

Czytaj więcej ›
SONY DSC

Smaki Karpat – „Czas na bryndzę!”

Bryndza stanowi niepodważalny dowód na wspólne wołoskie korzenie ludzi zamieszkujących Karpaty. Wołosi wędrowali z owcami przez góry, zasiedlali trudno dostępne tereny, a owce ...

Czytaj więcej ›
Strona wykorzystuje pliki Cookies (ciasteczka) do celów statystycznych - Korzystając ze strony akceptujesz politikę plików Cookies. Dowiedz się więcej o Cookies.
Akceptuję ciasteczka
x