Na sceniem

Jarmark Pasterski – sierpień

Pod koniec sierpnia co roku zjeżdżają się do Koniakowa ludzie Karpat – pasterze oraz miłośnicy pasterstwa, twórcy ludowi, rękodzielnicy, działacze regionalni oraz producenci tradycyjnych oryginalnych  karpackich ...

Czytaj więcej ›
SONY DSC

Smaki Karpat – „Czas na bryndzę!”

Bryndza stanowi niepodważalny dowód na wspólne wołoskie korzenie ludzi zamieszkujących Karpaty. Wołosi wędrowali z owcami przez góry, zasiedlali trudno dostępne tereny, a owce ...

Czytaj więcej ›
a4e96c0d0ccd4718734cb944fde3ae72,10,19,0

Na sałaszu na Świętego Jana – czerwiec

Maj i czerwiec to czas bardzo intensywnej pracy przy wypasie na wysokogórskich halach, udój dużej ilości mleka, wyrabianie serów i przygotowanie zapasu bryndzy na cały rok. ...

Czytaj więcej ›
strzygani owiec zdjęcie1

Strzygani owiec – lipiec

W naszym gospodarstwie strzyżemy owce dwukrotnie w ciągu roku – w okresie zimowym tuż przed wykotami jagniąt oraz w lipcu na Ochodzitej. Wydarzenie to nie ma charakteru imprezy pokazowej – jest ...

Czytaj więcej ›
IMG_1115

Rosód owiec – wrzesień

29 września nadchodzi uroczystość Świętego Michała – bacowie na halach karpackich zarządzają powrotny redyk – zwany „rosodem”. Gazdowie odbierają swoje owce, a baca rozlicza się z juhasami i uowczorzami.      Gaśnie ...

Czytaj więcej ›
Strona wykorzystuje pliki Cookies (ciasteczka) do celów statystycznych - Korzystając ze strony akceptujesz politikę plików Cookies. Dowiedz się więcej o Cookies.
Akceptuję ciasteczka
x