a4e96c0d0ccd4718734cb944fde3ae72,10,19,0

Na sałaszu na Świętego Jana – czerwiec

Maj i czerwiec to czas bardzo intensywnej pracy przy wypasie na wysokogórskich halach, udój dużej ilości mleka, wyrabianie serów i przygotowanie zapasu bryndzy na cały rok. ...

Czytaj więcej ›
strzygani owiec zdjęcie1

Strzygani owiec – lipiec

W naszym gospodarstwie strzyżemy owce dwukrotnie w ciągu roku – w okresie zimowym tuż przed wykotami jagniąt oraz w lipcu na Ochodzitej. Wydarzenie to nie ma charakteru imprezy pokazowej – jest ...

Czytaj więcej ›
IMG_1115

Rosód owiec – wrzesień

29 września nadchodzi uroczystość Świętego Michała – bacowie na halach karpackich zarządzają powrotny redyk – zwany „rosodem”. Gazdowie odbierają swoje owce, a baca rozlicza się z juhasami i uowczorzami.      Gaśnie ...

Czytaj więcej ›
Fot. Jacek Kohut

Pasterstwo w Beskidach – wczoraj i dziś

W przeszłości obszar Beskidów tętnił pasterskim życiem, na polanach i ha­lach górskich pasły się dziesiątki tysięcy owiec, kóz i krów. Dla ...

Czytaj więcej ›
Mapa Karpat nasz wzór

Karpaty są naszym domem!

Czy wiecie, że Karpaty to drugi co do wielkości łańcuch górski w Europie? Karpaty rozciągają się łukiem na długości ponad 1400 km, łączą siedem krajów Europy: ...

Czytaj więcej ›
Strona wykorzystuje pliki Cookies (ciasteczka) do celów statystycznych - Korzystając ze strony akceptujesz politikę plików Cookies. Dowiedz się więcej o Cookies.
Akceptuję ciasteczka
x