Pasterstwo w Beskidach – wczoraj i dziś

Sałasz stare zdjęcieW przeszłości obszar Beskidów tętnił pasterskim życiem, na polanach i ha­lach górskich pasły się dziesiątki tysięcy owiec, kóz i krów. Dla turystów przyjeżdżających jeszcze początkiem lat 80-tych XX w. owce  stanowiły naturalną część beskidzkiego krajobrazu.  Kilka lat później pogłowie owiec drastycznie spadło, spowodowane znacznym zmniejszeniem zapotrzebowania na produkty pochodzenia owczego: wełnę, skóry, sery i mięso.

Zanik wypasu owiec wpłynął negatywnie na naturalny ekosystem – cenne przyrodniczo tereny górskie zaczęły zarastać ekspansywnymi gatunkami roślin i samosiejkami drzew – a to z kolei doprowadziło do zubożenia przyrody oraz spowodowało nieodwracalne zmiany w tradycyjnym krajobrazie, pozbawiając go m.in. walorów turystycznych.

Zarosnięta hala

Nie tylko góry bez owiec zaczęły umierać…. Zagrożone zostały także i wielowiekowe tradycje, zwyczaje i obrzędy góralskie, bo cóż bez owiec znaczyć może melodia fujarki i słowa pieśni pasterskiej? I kim miałby być góral, który nie zaznał ciężkiej pracy pasterza?


WatraPo kilkudziesięciu latach stopniowego zaniku wypasu – w  Beskidy powróciła nadzieja – owce odnowiły przymierze ziemi z niebem… Karpaty kryją w sobie wiele tajemnic…  Wśród nich – z hali na Baraniej Górze – wiatrem niesiona wieść radosna:                                                                  „… Z Baraniej woło swoboda wesoło                       – Pójcie z owieczkami górole holami…”                  Na beskidzkich groniach wciąż pali się watra… – Święta Watra – Ogień Żywy– który rozpala świadomość niezwykłej tożsamości człowieka, do której ciągle trzeba wędrować….


Hale pasterskie w Beskidzie Śląskim i Żywieckim

Mapa BeskidyDzisiaj spotkać można baców ze swoimi stadami owiec na wielu beskidzkich halach: Hala Barania, Magurka Radziechowska, Ochodzita, Złoty Groń, Cieńków, Hala Boracza, Hala Rycerzowa, Kotarz, Hala Miziowa, Góra Tuł, Hala Cudzichowa, Rówieńki, Hala Cebulowa, Krzyżowski Groń, Bukowy Groń, Hala Rysianka, Redykalna, Motykowa i wiele innych…

Owce są wypasane okresowo na poszczególnych halach i polanach, bo w Beskidach jest ich wciąż zbyt mało,  a i praca pasterzy bardzo trudna…

Strona wykorzystuje pliki Cookies (ciasteczka) do celów statystycznych - Korzystając ze strony akceptujesz politikę plików Cookies. Dowiedz się więcej o Cookies.
Akceptuję ciasteczka
x