Smaki Karpat – „Czas na bryndzę!”

11148346_754811041294380_5074993849440372938_nBryndza stanowi niepodważalny dowód na wspólne wołoskie korzenie ludzi zamieszkujących Karpaty. Wołosi wędrowali z owcami przez góry, zasiedlali trudno dostępne tereny, a owce zapewniały im codzienny byt – stąd też i powiedzenie „Kto ma owce ten ma co chce” – bo owce to mleko na sery, wełna na ubrania, mięso na pożywienie i skóry na ogrzanie. Dzisiaj można śmiało powiedzieć „Kto ma owce ten ma bryndzę” i to właśnie ten ser jest świadectwem autentycznego życia pasterskiego w górach.

Bryndza, choć w przeszłości kojarzyła się z biedą, dziś wraca do łask i w kuchni jest bardzo wdzięcznym produktem z którego można robić wiele ciekawych kompozycji kulinarnych.

   SONY DSC

Zapraszamy co roku w sobotę po uroczystościach Bożego Ciała na Smaki Karpat – Czas na bryndzę! Już dziś zapraszamy na to wydarzenie 2 czerwca 2018 r!

Tablica_bryndza mala

Strona wykorzystuje pliki Cookies (ciasteczka) do celów statystycznych - Korzystając ze strony akceptujesz politikę plików Cookies. Dowiedz się więcej o Cookies.
Akceptuję ciasteczka
x