Zapoznamy Was z tematyką obróbki runa owczego pozyskiwanego z owiec górskich wypasanych w Koniakowie oraz na halach Beskidu Śląskiego i Żywieckiego. A na warsztatach filcowania wodą „na mokro” uczestnicy samodzielnie z barwionej ręcznie czesanki wełnianej wykonują kolorowe “Wełniane Mydełko” – myjkę, gąbkę, peeling i masażer – prezent dla siebie, rodziny lub znajomych.
Czas trwania ok. 30 minut.
Cena 20 zł/os. dla grup min. 20 osób.
Cena za warsztaty dla grup mniejszych niż 20 osób wynosi 400 zł.
Zajęcia dostosowane są każdorazowo do potrzeb grup w każdym przedziale wiekowym – oferta przeznaczona jest dla przedszkolaków, dzieci szkolnych, młodzieży, studentów, grup branżowych, osób dorosłych i seniorów.
- Myjka, gąbka, peeling
- Warsztaty filcowania
- Wełniane Mydełko
Uczestnicy otrzymują wypraną i ręcznie barwioną kolorową czesankę wełnianą, kremowe mydło bawełniane, maty do filcowania, materiały pomocnicze oraz wodę w spryskiwaczach. Podczas warsztatów filcowania ręcznego wykonują wielofukncyjne “Wełniane Mydełko”. Do wykonanego własnoręcznie produktu – uczestnicy otrzymują etykietę z informacją o jego właściwościach, co sprawia, że “Wełniane Mydełko” -– myjka, gąbka, peeling i masażer – to wyjątkowy prezent dla siebie, rodziny lub znajomych!
W trakcie pokazu prezentujemy również kolejne etapy pracy z wełną: gręplowanie, czesanie, przędzenie i zwijanie oraz jak powstaje czesanka, przędza, filc, motek i kłębek. To również okazja do poznania tradycyjnych i współczesnych produktów z górskiej wełny owczej. Pokażemy Wam jak pracuje się na tradycyjnych sprzętach do obróbki wełny – na starodawnych i współczesnych drewnianych gręplach, wrzecionach, kołowrotkach i motowidłach.
- Wełna zgrzebna
- Wrzeciono
- Obróbka wełny
Dla uczestników przygotowana jest degustacja tradycyjnych produktów regionalnych – serów z bacówki: oscypki, korbacze, gołki, serki gazdowskie. W obiekcie są również wystawione tablice informacyjne, wystawa pasterska, kolekcja dzwonków owczarskich, rzeźbionych form serowarskich oraz tradycyjnych drewnianych sprzętów używanych na współczesnych bacówkach – puciery, ferule, czerpaki, gielaty, fujarki i palice (kije pasterskie).
W naszej zagrodzie zobaczycie żywe zwierzęta pasterskie – owce i kozy!
- Wystawa Pasterska
- Degustacja serów
- Owce w zagrodzie
Pokazy odbywają się po wcześniejszej rezerwacji terminu – prosimy o kontakt:
tel. 602 128 388 – Centrum Pasterskie
tel. 694 844 840 – Maria Kohut
e-mail: kolyba@op.pl
UWAGA: W niedziele i święta nie prowadzimy odpłatnych prelekcji, pokazów i warsztatów – zagroda jest otwarta do samodzielnego bezpłatnego zwiedzania!
Centrum Pasterskie jest członkiem Ogólnopolskiej Sieci Zagród Edukacyjnych i Stowarzyszenia Gospodarstw Edukacyjnych Województwa Śląskiego. W skład Centrum Pasterskiego wchodzą: tradycyjny drewniany szałas – bacówka, gdzie wyrabiamy sery, gazdówka z żywymi zwierzętami oraz wystawa pasterska z ekspozycją obróbki wełny. Zajęcia są prowadzone przez gospodarzy oraz instruktorki w sali wystawienniczej.