Oferta dla grup – warsztaty

„Po nitce do kłębka” – pokaz obróbki wełny, prelekcja i degustacja serów

Pokaz obróbki wełny owczej, prelekcja na temat tradycyjnego kulturowego wypasu owiec w Karpatach  oraz degustacja tradycyjnych serów regionalnych. 

Czas trwania ok. 45 minut.  

Cena 12 zł/os. dla grup min. 20 osób.  

 


Celem zajęć jest jest zapoznanie uczestników z tematyką gospodarki pasterskiej w górach. Pokazujemy obróbkę wełny na starych i nowych sprzętach – gręplach, kołowrotkach i motowidłach:

            Czym jest krymplowani, przyndzyni i zwijani?


To edukacyjna zabawa dla aktywnych – każdy uczestnik otrzymuje po dwa małe kłębki wełny, a wykonane własnoręcznie podczas zajęć pompony i kokardki uczestnicy zabierają ze sobą do domu jako pamiątkę! 



logo zagroda edukacyjnaCentrum Pasterskie realizuje ofertę edukacyjną w ramach Ogólnopolskiej Sieci Zagród Edukacyjnych. Zajęcia mają charakter interaktywnej ścieżki edukacyjnej – w skład Centrum Pasterskiego wchodzą: tradycyjny drewniany szałas – bacówka, gdzie wyrabiamy sery, gazdówka z żywymi zwierzętami oraz wystawa pasterska z ekspozycją obróbki wełny. Zajęcia są prowadzone przez gospodarzy w zadaszonej sali wystawienniczej.  

Szczegółowy plan zajęć:

„Witamy w Karpatach” – przywitanie grupy – prezentacja okolicy – wskazanie głównych punktów topograficznych związanych z lokalnym pasterstwem – Ochodzita, Tyniok, Barania Góra oraz kilka słów o historycznych Szańcach z widokiem na pogranicze polsko-słowacko-czeskie.

„Bacówka” – prezentacja tradycyjnego drewnianego szałasu, informacje na temat sposobu wyrabiania serów oraz pracy wykonywanej przez bacę i juhasów.

„Karpackie zwierzęta pasterskie” – owce, koza, krowy – bezpośredni kontakt z żywymi zwierzętami – omówienie ich roli w gospodarstwie górskim.

„Wystawa pasterska” – interaktywna rozmowa z wykorzystaniem narzędzi pasterskich codziennego użytku – oraz wiele innych ciekawostek na temat życia na hali.

„Obróbka wełny” – wspólnie próbujemy gręplowania, przędzenia i zwijania – obróbka wełny we wszystkich fazach – runo owcze, czesanka, przędza; narzędzia starodawne i nowoczesne do obróbki wełny – gręple, kołowrotki, wrzeciona, motowidła, zwijaki, ramy i krosna tkackie.

„Mini warsztaty” – uczestnicy zajęć otrzymują po dwa małe kłębki wełny i pod okiem instruktora wykonują dekoracje z wełny – pompony i kokardki, które zabierają ze sobą na pamiątkę do domu!


         Zajęcia są prowadzone w formie ścieżki edukacyjnej, przywitanie grupy ma miejsce na zewnątrz obiektu, skąd rozpościerają się widoki na otaczające hale i góry, grupa wchodzi do bacówki i zapoznaje się z tradycyjnym budownictwem drewnianym oraz sposobem funkcjonowania koliby pasterskiej.

     Następnie grupa jest  oprowadzana po gazdówce, gdzie uczestnicy mogą zobaczyć, dotknąć i nakarmić zwierzęta gospodarskie, a później zwiedzanie wystawy pasterskiej oraz prelekcja w formie interaktywnej rozmowy, podczas której prezentowane są m.in: drewniane narzędzia do wyrobu serów – gelaty, puciery, czerpaki, ferule, formy na sery oraz inne sprzęty wykorzystywane na bacówce i gazdówce; dzwonki pasterskie, fujarki i palice (kije pasterskie); wełna we wszystkich fazach przeróbki – runo owcze, czesanka, przędzanarzędzia starodawne i nowoczesne do obróbki wełny – gręple, kołowrotki, wrzeciona, motowidła, zwijaki, ramy i krosna tkackie.

      W obiekcie są również wystawione tablice informacyjne, pasterska wystawa fotograficzna oraz albumy, które pozwalają na szersze poznanie omawianych tematów.  


Dla uczestników przygotowana jest degustacja tradycyjnych produktów regionalnych – serów z bacówki: oscypki, korbacze, gołki, serki gazdowskie.

Degustacja tradycyjnych serów regionalnych

Pokazy odbywają się po wcześniejszej rezerwacji terminu – prosimy o kontakt:

Maria Kohut – tel. 694 844 840, e-mail: kolyba@op.pl


Strona wykorzystuje pliki Cookies (ciasteczka) do celów statystycznych - Korzystając ze strony akceptujesz politikę plików Cookies. Dowiedz się więcej o Cookies.
Akceptuję ciasteczka
x