„Kto ma owce ten ma sery” – Pokaz wyrobu bundzu oraz prelekcja pasterska z degustacją serów
Pokaz klagania mleka – czyli wyrobu bundzu – białego słodkiego sera owczego, prelekcja na temat tradycyjnego kulturowego wypasu owiec w Karpatach oraz degustacja serów regionalnych.
Czas trwania ok. 1 godzina
Cena 12 zł/os. dla grup min. 20 osób.
Prowadzimy również pokazy dla grup poniżej 20 osób – Koszt zajęć wynosi 200 zł.
Podczas zajęć pokazujemy jak wyrabia się bundz, wykorzystując przy tym drewniane naczynia pasterskie – puciery, ferule i czerpaki. Interaktywna rozmowa o owcach i kulturze pasterskiej w Karpatach w połączeniu z degustacją serów to doskonała lekcja o tym:
Czym jest bundz, bryndza, korbacze i sery gazdowskie?
I dlaczego nie wszystkie sery to oscypki?
- Pokaz wyrobu bundzu
- Degustacja serów regionalnych
- Prelekcja pasterska
Centrum Pasterskie realizuje ofertę edukacyjną w ramach Ogólnopolskiej Sieci Zagród Edukacyjnych. Zajęcia mają charakter interaktywnej ścieżki edukacyjnej – w skład Centrum Pasterskiego wchodzą: tradycyjny drewniany szałas – bacówka, gdzie wyrabiamy sery, gazdówka z żywymi zwierzętami oraz wystawa pasterska z ekspozycją obróbki wełny. Zajęcia są prowadzone przez gospodarzy w zadaszonej sali wystawienniczej.
Szczegółowy plan zajęć:
„Witamy w Karpatach” – przywitanie grupy – prezentacja okolicy – wskazanie głównych punktów topograficznych związanych z lokalnym pasterstwem – Ochodzita, Tyniok, Barania Góra oraz kilka słów o historycznych Szańcach z widokiem na pogranicze polsko-słowacko-czeskie.
„Bacówka” – prezentacja tradycyjnego drewnianego szałasu, informacje na temat sposobu wyrabiania serów oraz pracy wykonywanej przez bacę i juhasów.
„Karpackie zwierzęta pasterskie” – owce, koza, krowy – bezpośredni kontakt z żywymi zwierzętami – omówienie ich roli w gospodarstwie górskim.
„Klagamy mleko” – pokaz wyrobu bundzu z użyciem tradycyjnych drewnianych naczyń pasterskich – puciery, ferule, czerpaki, itp.
„Wystawa pasterska” – interaktywna rozmowa z wykorzystaniem narzędzi pasterskich codziennego użytku oraz wiele innych ciekawostek na temat życia na hali.
- Prelekcja pasterska
- Wystawa Pasterska
- Wystawa Pasterska
Zajęcia są prowadzone w formie ścieżki edukacyjnej, przywitanie grupy ma miejsce na zewnątrz obiektu, skąd rozpościerają się widoki na otaczające hale i góry, grupa wchodzi do bacówki i zapoznaje się z tradycyjnym budownictwem drewnianym oraz sposobem funkcjonowania koliby pasterskiej.
Następnie grupa jest oprowadzana po gazdówce, gdzie uczestnicy mogą zobaczyć, dotknąć i nakarmić zwierzęta gospodarskie, a później zwiedzanie wystawy pasterskiej oraz prelekcja w formie interaktywnej rozmowy, podczas której prezentowane są m.in: drewniane narzędzia do wyrobu serów – gelaty, puciery, czerpaki, ferule, formy na sery oraz inne sprzęty wykorzystywane na bacówce i gazdówce; dzwonki pasterskie, fujarki i palice (kije pasterskie).
W obiekcie są również wystawione tablice informacyjne, interaktywna ścieżka edukacyjna z obróbki wełny, pasterska wystawa fotograficzna oraz albumy, które pozwalają na szersze poznanie omawianych tematów.
- Centrum Pasterskie – Wystawa
- Centrum Pasterskie – sala
- Centrum Pasterskie – sala
- Centrum Pasterskie w Koniakowie
- Obróbka wełny
- Gazdówka – owce, koza, krowy
Dla uczestników przygotowana jest degustacja tradycyjnych produktów regionalnych – serów z bacówki: oscypki, korbacze, gołki, serki gazdowskie, a na zakończenie jest podawany do degustacji również bundz, który został wykonany podczas pokazu.
Pokazy odbywają się po wcześniejszej rezerwacji terminu – prosimy o kontakt:
Maria Kohut – tel. 694 844 840, e-mail: kolyba@op.pl