Oferta dla grup – pokaz

„Kto ma owce ten ma sery” – Pokaz wyrobu bundzu oraz prelekcja pasterska z degustacją serów

Pokaz klagania mleka – czyli wyrobu bundzu – białego słodkiego sera owczego, prelekcja na temat tradycyjnego kulturowego wypasu owiec w Karpatach  oraz degustacja serów regionalnych. 

Czas trwania ok. 1 godzina

Cena 12 zł/os. dla grup min. 20 osób.  

Prowadzimy również pokazy dla grup poniżej 20 osób – Koszt zajęć wynosi 200 zł.


Podczas zajęć pokazujemy jak wyrabia się bundz, wykorzystując przy tym drewniane naczynia pasterskie –  puciery, ferule i czerpaki. Interaktywna rozmowa o owcach i kulturze pasterskiej w Karpatach w połączeniu z degustacją serów  to doskonała lekcja o tym:

 Czym jest bundz, bryndza, korbacze i sery gazdowskie?

I dlaczego nie wszystkie sery to oscypki?


logo zagroda edukacyjnaCentrum Pasterskie realizuje ofertę edukacyjną w ramach Ogólnopolskiej Sieci Zagród Edukacyjnych. Zajęcia mają charakter interaktywnej ścieżki edukacyjnej – w skład Centrum Pasterskiego wchodzą: tradycyjny drewniany szałas – bacówka, gdzie wyrabiamy sery, gazdówka z żywymi zwierzętami oraz wystawa pasterska z ekspozycją obróbki wełny. Zajęcia są prowadzone przez gospodarzy w zadaszonej sali wystawienniczej.  

Szczegółowy plan zajęć:

„Witamy w Karpatach” – przywitanie grupy – prezentacja okolicy – wskazanie głównych punktów topograficznych związanych z lokalnym pasterstwem – Ochodzita, Tyniok, Barania Góra oraz kilka słów o historycznych Szańcach z widokiem na pogranicze polsko-słowacko-czeskie.

„Bacówka” – prezentacja tradycyjnego drewnianego szałasu, informacje na temat sposobu wyrabiania serów oraz pracy wykonywanej przez bacę i juhasów.

„Karpackie zwierzęta pasterskie” – owce, koza, krowy – bezpośredni kontakt z żywymi zwierzętami – omówienie ich roli w gospodarstwie górskim.

„Klagamy mleko” – pokaz wyrobu bundzu z użyciem tradycyjnych drewnianych naczyń pasterskich – puciery, ferule, czerpaki, itp.

„Wystawa pasterska” – interaktywna rozmowa z wykorzystaniem narzędzi pasterskich codziennego użytku oraz wiele innych ciekawostek na temat życia na hali.


         Zajęcia są prowadzone w formie ścieżki edukacyjnej, przywitanie grupy ma miejsce na zewnątrz obiektu, skąd rozpościerają się widoki na otaczające hale i góry, grupa wchodzi do bacówki i zapoznaje się z tradycyjnym budownictwem drewnianym oraz sposobem funkcjonowania koliby pasterskiej.

     Następnie grupa jest  oprowadzana po gazdówce, gdzie uczestnicy mogą zobaczyć, dotknąć i nakarmić zwierzęta gospodarskie, a później zwiedzanie wystawy pasterskiej oraz prelekcja w formie interaktywnej rozmowy, podczas której prezentowane są m.in: drewniane narzędzia do wyrobu serów – gelaty, puciery, czerpaki, ferule, formy na sery oraz inne sprzęty wykorzystywane na bacówce i gazdówce; dzwonki pasterskie, fujarki i palice (kije pasterskie).

      W obiekcie są również wystawione tablice informacyjne, interaktywna ścieżka edukacyjna z obróbki wełny, pasterska wystawa fotograficzna oraz albumy, które pozwalają na szersze poznanie omawianych tematów.  


Dla uczestników przygotowana jest degustacja tradycyjnych produktów regionalnych – serów z bacówki: oscypki, korbacze, gołki, serki gazdowskie,  a na zakończenie jest podawany do degustacji również bundz, który został wykonany podczas pokazu.

Degustacja tradycyjnych serów regionalnych

Pokazy odbywają się po wcześniejszej rezerwacji terminu – prosimy o kontakt:

Maria Kohut – tel. 694 844 840, e-mail: kolyba@op.pl


Strona wykorzystuje pliki Cookies (ciasteczka) do celów statystycznych - Korzystając ze strony akceptujesz politikę plików Cookies. Dowiedz się więcej o Cookies.
Akceptuję ciasteczka
x