Pokażemy Wam proces selekcji, sortowania, gręplowania, czesania, przędzenia i zwijania wełny oraz opowiemy o tradycyjnych i współczesnych produktach z górskiej wełny owczej. A podczas warsztatów podstaw rękodzieła uczestnicy uczą się metody filcowania igłą tzw. “filcowanie na sucho”, z barwionej ręcznie czesanki wełnianej wykonują kolorowe “Filcowane Breloki” – prezent dla siebie, rodziny lub znajomych.
Czas trwania ok. 45 minut.
Cena 30 zł/os. dla grup min. 20 osób.
Cena za warsztaty dla grup mniejszych niż 20 osób wynosi 600 zł.
Oferta przeznaczona jest dla młodzieży, studentów, grup branżowych, osób dorosłych i seniorów oraz dzieci powyżej 10 lat.
Uczestnicy otrzymują wypraną i ręcznie barwioną kolorową czesankę wełnianą, formę z brelokiem w postaci białego filcowanego serduszka, gąbki do filcowania, igły oraz materiały pomocnicze. Podczas warsztatów tworzą projekt breloka, uczą się techniki filcowania “na sucho” z użyciem tzw. “szarpanych” igieł. Technika filcowania wymaga skupienia uwagi, jest to idealny warsztat dla zrelaksowania się i zapoznania się ze swoim potencjałem pracy twórczej. Wykonany własnoręcznie brelok – to wyjątkowy rękodzielniczy prezent dla siebie, rodziny lub znajomych!
W trakcie pokazu prezentujemy również kolejne etapy pracy z wełną: gręplowanie, czesanie, przędzenie i zwijanie oraz jak powstaje czesanka, przędza, filc, motek i kłębek. To również okazja do poznania tradycyjnych i współczesnych produktów z górskiej wełny owczej. Pokażemy Wam jak pracuje się na tradycyjnych sprzętach do obróbki wełny – na starodawnych i współczesnych drewnianych gręplach, wrzecionach, kołowrotkach i motowidłach.
Dla uczestników przygotowana jest degustacja tradycyjnych produktów regionalnych – serów z bacówki: oscypki, korbacze, gołki, serki gazdowskie. W obiekcie są również wystawione tablice informacyjne, wystawa pasterska, kolekcja dzwonków owczarskich, rzeźbionych form serowarskich oraz tradycyjnych drewnianych sprzętów używanych na współczesnych bacówkach – puciery, ferule, czerpaki, gielaty, fujarki i palice (kije pasterskie).
W naszej zagrodzie zobaczycie żywe zwierzęta pasterskie – owce i kozy!
- Degustacja serów regionalnych
Pokazy odbywają się po wcześniejszej rezerwacji terminu – prosimy o kontakt:
tel. 602 128 388 – Centrum Pasterskie
tel. 694 844 840 – Maria Kohut
e-mail: kolyba@op.pl
UWAGA: W niedziele i święta nie prowadzimy odpłatnych prelekcji, pokazów i warsztatów – zagroda jest otwarta do samodzielnego bezpłatnego zwiedzania!
Centrum Pasterskie jest członkiem Ogólnopolskiej Sieci Zagród Edukacyjnych i Stowarzyszenia Gospodarstw Edukacyjnych Województwa Śląskiego. W skład Centrum Pasterskiego wchodzą: tradycyjny drewniany szałas – bacówka, gdzie wyrabiamy sery, gazdówka z żywymi zwierzętami oraz wystawa pasterska z ekspozycją obróbki wełny. Zajęcia są prowadzone przez gospodarzy oraz instruktorki w sali wystawienniczej.