Bryndza stanowi niepodważalny dowód na wspólne wołoskie korzenie ludzi zamieszkujących Karpaty. Wołosi wędrowali z owcami przez góry, zasiedlali trudno dostępne tereny, a owce zapewniały im codzienny byt – stąd też i powiedzenie „Kto ma owce ten ma co chce” – bo owce to mleko na sery, wełna na ubrania, mięso na pożywienie i skóry na ogrzanie. Dzisiaj można śmiało powiedzieć „Kto ma owce ten ma bryndzę” i to właśnie ten ser jest świadectwem autentycznego życia pasterskiego w górach.
Bryndza, choć w przeszłości kojarzyła się z biedą, dziś wraca do łask i w kuchni jest bardzo wdzięcznym produktem z którego można robić wiele ciekawych kompozycji kulinarnych.
Zapraszamy co roku w sobotę po uroczystościach Bożego Ciała na Smaki Karpat – Czas na bryndzę! Już dziś zapraszamy na to wydarzenie 18 czerwca 2022 r!