Gazdowska zimarka – wykoty jagniąt

  Zimowy okres to jedna z najpiękniejszych pór roku na karpackich gazdówkach. Co prawda owce nie pasą się na halach, ale tuż po Świętach Bożego Narodzenia rozpoczynają się wykoty – czyli narodziny młodych jagniąt. Nasze gospodarstwo zamienia się wówczas w prawdziwą „porodówkę”.

Gazdowska zimarka zdjęcie (2)

Zazwyczaj owce mają jedno lub dwa młode, zdarzają się również wykoty trojaczków. Jagnięta po urodzeniu stają na nogi i od razu piją mleko od swoich matek, w wyjątkowych sytuacjach – stosuje się dokarmianie z butelki. Młode karmione są  mlekiem matki aż do wiosennego redyku i dlatego właśnie w zimie nie wyrabia się serów owczych. 

    SONY DSC    Gazdowska zimarka zdjęcie (1)

gazdowska_zimarkam

Strona wykorzystuje pliki Cookies (ciasteczka) do celów statystycznych - Korzystając ze strony akceptujesz politikę plików Cookies. Dowiedz się więcej o Cookies.
Akceptuję ciasteczka
x