Pakiet promocyjny dla grup

W naszej zagrodzie zobaczycie żywe zwierzęta pasterskie – owce i kozy!

A w programie pakietu – pokaz wyrobu serów i warsztaty obróbki wełny – dwa w jednym!

Czas trwania ok. 1 godzina

Cena 30 zł/os. dla grup min. 20 osób.

Podczas zajęć pokazujemy jak wyrabia się bundz, wykorzystując przy tym drewniane naczynia pasterskie –  puciery, ferule i czerpaki. Rozmowa o owcach i kulturze pasterskiej w Karpatach w połączeniu z degustacją serów, a po niej pokaz obróbki wełny na starych i nowych sprzętach – gręplach, wrzecionach, kołowrotkach i motowidłach oraz edukacyjna zabawa dla aktywnych – każdy uczestnik otrzymuje zestaw do wykonania magnesu owieczki z wełny jako własnoręcznie wykonanej pamiątki z gór!


logo zagroda edukacyjnaCentrum Pasterskie realizuje ofertę edukacyjną w ramach Ogólnopolskiej Sieci Zagród Edukacyjnych. Zajęcia mają charakter interaktywnej ścieżki edukacyjnej – w skład Centrum Pasterskiego wchodzą: tradycyjny drewniany szałas – bacówka, gdzie wyrabiamy sery, gazdówka z żywymi zwierzętami oraz wystawa pasterska z ekspozycją obróbki wełny. Zajęcia są prowadzone przez gospodarzy w zadaszonej sali wystawienniczej.

Dla uczestników przygotowana jest degustacja tradycyjnych produktów regionalnych – serów z bacówki: oscypki, korbacze, gołki, serki gazdowskie,  a na zakończenie jest podawany do degustacji również bundz, który został wykonany podczas pokazu.

Degustacja tradycyjnych serów regionalnych

Pokazy odbywają się po wcześniejszej rezerwacji terminu – prosimy o kontakt:

 tel. 602 128 388 – Centrum Pasterskie

tel. 694 844 840 – Maria Kohut 

e-mail: kolyba@op.pl



         Zajęcia są prowadzone w formie ścieżki edukacyjnej, przywitanie grupy w gazdówce, gdzie uczestnicy mogą zobaczyć, dotknąć i nakarmić zwierzęta gospodarskie – owce i kozy, a później zwiedzanie wystawy pasterskiej oraz prelekcja w formie rozmowy, podczas której prezentowane są m.in: drewniane narzędzia do wyrobu serów – gelaty, puciery, czerpaki, ferule, formy na sery oraz inne sprzęty wykorzystywane na bacówce i gazdówce; dzwonki pasterskie, fujarki i palice (kije pasterskie). Celem zajęć jest również zapoznanie uczestników z tematyką obróbki wełny owczej od runa, przez proces zgrzeblenia, gręplowania, przędzenia i zwijania. W trakcie pokazu prezentujemy jak powstaje czesanka, przędza, filc, motek, kłębek…

      W obiekcie są również wystawione tablice informacyjne oraz wystawa fotograficzna, które pozwalają na szersze poznanie omawianych tematów.  


Strona wykorzystuje pliki Cookies (ciasteczka) do celów statystycznych - Korzystając ze strony akceptujesz politikę plików Cookies. Dowiedz się więcej o Cookies.
Akceptuję ciasteczka
x