Jest przykładem praktycznej realizacji czynnej ochrony cennych przyrodniczo hal i polan górskich poprzez powstrzymywanie sukcesji lasu w oparciu o gospodarkę pasterską. Program wspiera ponadto kultywowanie tożsamości kulturowej zwią ...
Jarmark Pasterski – sierpień
Pod koniec sierpnia co roku zjeżdżają się do Koniakowa ludzie Karpat – pasterze oraz miłośnicy pasterstwa, twórcy ludowi, rękodzielnicy, działacze regionalni oraz producenci tradycyjnych oryginalnych karpackich ...
Smaki Karpat
Bryndza stanowi niepodważalny dowód na wspólne wołoskie korzenie ludzi zamieszkujących Karpaty. Wołosi wędrowali z owcami przez góry, zasiedlali trudno dostępne tereny, a owce ...
Na sałaszu na Świętego Jana – czerwiec
Maj i czerwiec to czas bardzo intensywnej pracy przy wypasie na wysokogórskich halach, udój dużej ilości mleka, wyrabianie serów i przygotowanie zapasu bryndzy na cały rok. ...
Strzygani owiec – lipiec
W naszym gospodarstwie strzyżemy owce dwukrotnie w ciągu roku – w okresie zimowym tuż przed wykotami jagniąt oraz w lipcu na Ochodzitej. Wydarzenie to nie ma charakteru imprezy pokazowej – jest ...