Bezpośrednio po udoju, mleko jest przerabiane na sery. Mleko owcze ma wysoką zawartość białka oraz tłuszczu i raczej nie spożywa się go w postaci płynnej. Za to świetnie nadaje się na sery: świeży „słodki” bundz, dojrzałą zasoloną bryndzę, oscypek, redykołkę oraz sery wołoskie.
Oryginalne sery owcze: bundz, bryndzę, redykołki oraz oscypek z tzw. „certyfikatem” czyli świadectwem jakości i znakiem Unii Europejskiej „Chroniona Nazwa Pochodzenia”, oraz inne sery gazdowskie z mleka krowiego, owczo-krowiego i owczego znajdziecie w naszej Bacówce na Szańcach w Koniakowie.
Bacówka czyli kolyba Piotra Kohuta w Koniakowie to nie tylko miejsce gdzie można kupić sery, ale również doskonały przykład tradycyjnego budownictwa drewnianego. Kolyba została wybudowana w 2005r., jest mszona drzewianymi wiórami splatanymi we wzory, które chronią budynek przed wiatrem.
W środku czuć zapach dymu, a drewniane grube bale w ciągu kilku lat nabrały charakterystycznego czarnego koloru od wędzenia. Bacówka jest otwarta codziennie w sezonie letniego wypasu owiec i wyrobu serów owczych tj. od maja do października, a w okresie od listopada do kwietnia jest udostępniona do zwiedzania. W zimie wyrabiamy tradycyjne sery gazdowskie z mleka krowiego, które można nabyć w sąsiadującym Sklepie Góralskim.