Na hali1

Tradycyjny kulturowy wypas owiec

To specyficzny w całych Karpatach sposób prowadzenia gospodarki sałaszniczej. Polega na łączeniu owiec od kilkudziesięciu właścicieli – gazdów – w jedno wielkie stado na okres letni, podczas ...

Czytaj więcej ›
Miyszanie owiec zdjęcie 5

Miyszani owiec – uroczysty redyk w maju

To najbardziej uroczyste święto w naszym kalendarzu pasterskim. Początkiem maja łączymy owce od kilkudziesięciu gazdów w jedno wielkie stado, by móc rozpocząć tradycyjny kulturowy wypas. Spotykają się ...

Czytaj więcej ›
Barania i Magurkam

Hala Barania Góra i Magurka

Wysokogórski wypas owiec na Hali Barania Góra (ok.1050 m n.p.m.) i Hali Magurka został wznowiony przez bacę Piotra Kohuta w 2008r. po kilkudziesięciu latach nieobecności owiec ...

Czytaj więcej ›
Udój zdjęcie1

Udój owiec w koszorach

Udój owiec w koszorze na hali odbywa się dwa razy dziennie w godzinach rannych (4.00-6.30) oraz popołudniowych (16.00–18.30). Owce doi ręcznie 6 osób, dodatkowo potrzebny jest też naganiacz – czyli juhas, ...

Czytaj więcej ›
SONY DSC

Gazdowska zimarka – wykoty jagniąt

  Zimowy okres to jedna z najpiękniejszych pór roku na karpackich gazdówkach. Co prawda owce nie pasą się na halach, ale tuż po Świętach Bożego Narodzenia rozpoczynają się ...

Czytaj więcej ›
Strona wykorzystuje pliki Cookies (ciasteczka) do celów statystycznych - Korzystając ze strony akceptujesz politikę plików Cookies. Dowiedz się więcej o Cookies.
Akceptuję ciasteczka
x