Na hali1

Tradycyjny kulturowy wypas owiec

To specyficzny w całych Karpatach sposób prowadzenia gospodarki sałaszniczej. Polega na łączeniu owiec od kilkudziesięciu właścicieli – gazdów – w jedno wielkie stado na okres letni, podczas ...

Czytaj więcej ›
Centrum Pasterskie

Centrum Pasterskie – Zagroda Edukacyjna – Bacówka – Gazdówka – Wystawa Pasterska

 Zapraszamy do naszej bacówki i rodzinnej gazdówki, do zwiedzania udostępniona jest również wystawa pasterska. Wstęp do Centrum Pasterskiego jest bezpłatny, dla gości również bezpł ...

Czytaj więcej ›
Miyszanie owiec zdjęcie 5

Miyszani owiec – uroczysty redyk w maju

To najbardziej uroczyste święto w naszym kalendarzu pasterskim. Początkiem maja łączymy owce od kilkudziesięciu gazdów w jedno wielkie stado, by móc rozpocząć tradycyjny kulturowy wypas. Spotykają się ...

Czytaj więcej ›
prelekcja

Prelekcja pasterska – „Co nam dają owce?”

Prelekcja na temat tradycyjnego kulturowego wypasu owiec w Karpatach – jego znaczenia dla zachowania dziedzictwa kulturowego i  bioróżnorodności  oraz degustacja tradycyjnych serów regionalnych.  Czas trwania ok. 30 minut.   Cena 5 zł/os. ...

Czytaj więcej ›
pokaz serya

Pokaz wyrobu bundzu – „Kto ma owce ten ma sery”

Pokaz klagania mleka – czyli wyrobu bundzu – białego słodkiego sera owczego, prelekcja na temat tradycyjnego kulturowego wypasu owiec w Karpatach  oraz degustacja serów regionalnych.  Czas trwania ok. 1 godzina Cena 10 zł/ ...

Czytaj więcej ›
Strona wykorzystuje pliki Cookies (ciasteczka) do celów statystycznych - Korzystając ze strony akceptujesz politikę plików Cookies. Dowiedz się więcej o Cookies.
Akceptuję ciasteczka
x