To specyficzny w całych Karpatach sposób prowadzenia gospodarki sałaszniczej. Polega na łączeniu owiec od kilkudziesięciu właścicieli – gazdów – w jedno wielkie stado na okres letni, podczas ...
Miyszani owiec – uroczysty redyk w maju
To najbardziej uroczyste święto w naszym kalendarzu pasterskim. Początkiem maja łączymy owce od kilkudziesięciu gazdów w jedno wielkie stado, by móc rozpocząć tradycyjny kulturowy wypas. Spotykają się ...
Hala Barania Góra i Magurka
Wysokogórski wypas owiec na Hali Barania Góra (ok.1050 m n.p.m.) i Hali Magurka został wznowiony przez bacę Piotra Kohuta w 2008r. po kilkudziesięciu latach nieobecności owiec ...
Udój owiec w koszorach
Udój owiec w koszorze na hali odbywa się dwa razy dziennie w godzinach rannych (4.00-6.30) oraz popołudniowych (16.00–18.30). Owce doi ręcznie 6 osób, dodatkowo potrzebny jest też naganiacz – czyli juhas, ...
Gazdowska zimarka – wykoty jagniąt
Zimowy okres to jedna z najpiękniejszych pór roku na karpackich gazdówkach. Co prawda owce nie pasą się na halach, ale tuż po Świętach Bożego Narodzenia rozpoczynają się ...