Sery gazdowskie

logo produkt górskiNa górskich bacówkach i gazdówkach wyrabia się sery z mleka owczego, krowiego i koziego. Typowo owcze sery to bundz, bryndza, oscypek i redykołka, natomiast inne sery często wyrabia się z mleka mieszanego, a w okresie zimowym zazwyczaj z mleka krowiego. Czy to oznacza, że są podróbkami? Wcale nie, choć prawdą jest, że te sery to nie oscypki! To produkty górskie, które mają swoje nazwy  – wśród nich są serki gazdowskie, gołki, pucoki, bruski oraz korbacze. Swój wyjątkowy smak zawdzięczają przede wszystkim mleku pozyskiwanemu od zwierząt wypasanych na czystych i ekologicznych terenach górskich.


Serek gazdowski mały wędzony

IMG_5830


Serek gazdowski mały biały (nie wędzony)

IMG_5936


Korbacze – wiązka (ok. 100 g)


Gołki (pucoki, bruski) – (110 – 280 g)

IMG_5912 


Sery gazdowskie duże – (ok. 300 g)


 Serki gazdowskie wędzone

Deska serĂłw mix

Strona wykorzystuje pliki Cookies (ciasteczka) do celów statystycznych - Korzystając ze strony akceptujesz politikę plików Cookies. Dowiedz się więcej o Cookies.
Akceptuję ciasteczka
x