Na górskich bacówkach i gazdówkach wyrabia się sery z mleka owczego, krowiego i koziego. Typowo owcze sery to bundz, bryndza, oscypek i redykołka, natomiast inne sery często wyrabia się z mleka mieszanego, a w okresie zimowym zazwyczaj z mleka krowiego. Czy to oznacza, że są podróbkami? Wcale nie, choć prawdą jest, że te sery to nie oscypki! To produkty górskie, które mają swoje nazwy – wśród nich są serki gazdowskie, gołki, pucoki, bruski oraz korbacze. Swój wyjątkowy smak zawdzięczają przede wszystkim mleku pozyskiwanemu od zwierząt wypasanych na czystych i ekologicznych terenach górskich.
Serek gazdowski mały wędzony
Serek gazdowski mały biały (nie wędzony)
Korbacze – wiązka (ok. 100 g)
Gołki (pucoki, bruski) – (110 – 280 g)
Sery gazdowskie duże – (ok. 300 g)
Serki gazdowskie wędzone