Zapraszamy do naszej bacówki i rodzinnej gazdówki, do zwiedzania udostępniona jest również wystawa pasterska. Wstęp do Centrum Pasterskiego jest bezpłatny, dla gości również bezpłatny parking, toalety oraz plac zabaw dla dzieci (w okresie letnim). W naszej rodzinnej gazdówce zobaczycie przykłady typowych karpackich zwierząt pasterskich: owce i kozy
OTWARTE CODZIENNIE:
9:00 – 18:00
WSTĘP BEZPŁATNY!
Centrum Pasterskie w Koniakowie to rodzinne gospodarstwo, w skład którego wchodzą: Bacówka, Sklep Góralski oraz Zagroda Edukacyjna. Centrum Pasterskie jest położone na przysiółku Szańce, skąd rozpościerają się malownicze widoki na beskidzkie szczyty: Ochodzitą, Tyniok i Baranią Górę oraz na polsko-czesko-słowackie pogranicze. W bezpośrednim sąsiedztwie znajduje się Muzeum Koronki – Izba Pamięci Marii Gwarek, galeria twórców ludowych – Chata na Szańcach oraz Fundacja Koronki Koniakowskiej.
Prowadzimy tradycyjny kulturowy wypas ok. 1000 owiec na halach Beskidu Śląskiego i Żywieckiego – owce dają nam mleko, a z nich wyrabiamy oscypki, bundz, bryndzę i inne sery gazdowskie, które można nabyć w drewnianej BACÓWCE zwanej u nas „kolybą”. Wypas prowadzony jest zamiennie na kilku halach m.in. Podgrapy, Hala Barania, Magurka oraz Ochodzita. Jeśli jednak nie uda się Wam znaleźć stada na pobliskich halach to zajrzyjcie do naszej gazdówki. Tuż obok bacówki – w ZAGRODZIE EDUKACYJNEJ – można przyjrzeć się z bliska owieczkom i kozom – przypominamy, że są to zwierzęta roślinożerne i można je karmić – najlepiej jednak trawą lub sianem, które jest przygotowane w żłobach. ZAGRODA jest udostępniona bezpłatnie do indywidualnego samodzielnego zwiedzania – warto przy okazji zobaczyć wystawę drewnianych sprzętów pasterskich w sali na piętrze oraz wykonywane przez nas wyroby z wełny owczej: skóry, poduszki i dekoracje. Inne wyroby lokalnych rękodzielników, pamiątki regionalne oraz stroje góralskie zakupić można w SKLEPIE GÓRALSKIM.
Czynne codziennie od 9:00 – 18:00. Zapraszamy!
Warto odwiedzić naszą wystawę pasterską – czerpaki, puciery, ferule, kotły, formy drewniane na sery i wiele innych naczyń oraz sprzętów pasterskich – a wszystko to w codziennym zastosowaniu na dawnych i współczesnych bacówkach. Zobaczycie też karpacką pasterską wystawę fotograficzną i dowiecie się, jak toczy się życie na hali, a także jakie obrzędy oraz tradycje są nadal kultywowane na terenie Beskidów.
Ścieżka edukacyjna – przeróbka runa owczego oraz wełny starodawnymi i nowoczesnymi metodami – krymplowani, przyndzyni, zwijani oraz śtrykowani…. Przywracamy wełnie walory zdrowotne, by znaleźć dla niej zastosowanie we współczesnym świecie.