To najbardziej uroczyste święto w naszym kalendarzu pasterskim. Początkiem maja łączymy owce od kilkudziesięciu gazdów w jedno wielkie stado, by móc rozpocząć tradycyjny kulturowy wypas. Spotykają się ...
Jarmark Pasterski – sierpień
Zapraszamy na Jarmark Pasterski 24 sierpnia 2024 r! To wyjątkowy dzień otwarty – w Centrum Pasterskim odbywać się będą pokazy obróbki wełny i warsztaty rękodzielnicze.
Smaki Karpat
Bryndza stanowi niepodważalny dowód na wspólne wołoskie korzenie ludzi zamieszkujących Karpaty. Wołosi wędrowali z owcami przez góry, zasiedlali trudno dostępne tereny, a owce ...
Na sałaszu na Świętego Jana – czerwiec
Maj i czerwiec to czas bardzo intensywnej pracy przy wypasie na wysokogórskich halach, udój dużej ilości mleka, wyrabianie serów i przygotowanie zapasu bryndzy na cały rok. ...
Strzygani owiec – lipiec
W naszym gospodarstwie strzyżemy owce dwukrotnie w ciągu roku – w okresie zimowym tuż przed wykotami jagniąt oraz w lipcu na Ochodzitej. Wydarzenie to nie ma charakteru imprezy pokazowej – jest ...