IMG_6024

Oscypek

Z serca gór, z hal ziołami pachnących, ze źródeł potoków górskich – wiatr niesie odgłosy dzwonków pasterskich i zapach dymu z koliby, gdzie wszystkie tajemnice ...

Czytaj więcej ›
IMG_5912

Sery gazdowskie

Na górskich bacówkach i gazdówkach wyrabia się sery z mleka owczego, krowiego i koziego. Typowo owcze sery to bundz, bryndza, oscypek i redykołka, natomiast inne sery często ...

Czytaj więcej ›
27. Redykołka (4)

Redykołka

Gdy zbliża się koniec wypasu i bacowie zarządzają powrotny redyk  do domu  – pasterze wyrabiają najbardziej pracochłonne, bo wymagające niezwykłej precyzji sery – to redykołki – prezenty dla rodziny ...

Czytaj więcej ›
IMG_5336

Bundz i bryndza

BUNDZ – to ser owczy podpuszczkowy, powstaje jako pierwszy produkt z mleka klaganego zaraz po udoju. Podpuszczka dodana do ciepłego mleka powoduje ścinanie i wytrącanie się skrzepu serowego. Bundz jest w ...

Czytaj więcej ›
IMG_5356

Jagnięcina, baranina

Jagnięcina – rarytas na smak i na zdrowie! Wysoka zawartość CLA  – izomerów sprzężonego kwasu linolowego – w mięsie jagnięcym korzystnie wpływa na zawartość lipoprotein we krwi, hamuje rozwó ...

Czytaj więcej ›
Strona wykorzystuje pliki Cookies (ciasteczka) do celów statystycznych - Korzystając ze strony akceptujesz politikę plików Cookies. Dowiedz się więcej o Cookies.
Akceptuję ciasteczka
x