Z serca gór, z hal ziołami pachnących, ze źródeł potoków górskich – wiatr niesie odgłosy dzwonków pasterskich i zapach dymu z koliby, gdzie wszystkie tajemnice ...
Sery gazdowskie
Na górskich bacówkach i gazdówkach wyrabia się sery z mleka owczego, krowiego i koziego. Typowo owcze sery to bundz, bryndza, oscypek i redykołka, natomiast inne sery często ...
Redykołka
Gdy zbliża się koniec wypasu i bacowie zarządzają powrotny redyk do domu – pasterze wyrabiają najbardziej pracochłonne, bo wymagające niezwykłej precyzji sery – to redykołki – prezenty dla rodziny ...
Bundz i bryndza
BUNDZ – to ser owczy podpuszczkowy, powstaje jako pierwszy produkt z mleka klaganego zaraz po udoju. Podpuszczka dodana do ciepłego mleka powoduje ścinanie i wytrącanie się skrzepu serowego. Bundz jest w ...
Jagnięcina, baranina
Jagnięcina – rarytas na smak i na zdrowie! Wysoka zawartość CLA – izomerów sprzężonego kwasu linolowego – w mięsie jagnięcym korzystnie wpływa na zawartość lipoprotein we krwi, hamuje rozwó ...